פרקטים מיושנים, צבועים, מנוסרים, “חבוטים”, עם גימור חול… כיום מוצע מגוון רחב של שיטות מתוחכמות היוצרות שלל אפקטים עיצוביים. שיטות אלו משנות במידה רבה את המראה המקורי של העץ באופן מותאם אישית. במרבית המקרים, פרקטים עם גימורים נמסרים לצרכנים כשהם מוכנים להתקנה. עם זאת, גימורים מסוימים מצריכים לעתים טיפול הגנה קטן לפני השימוש בפרקט.
פרקט מוברש:
הברשה היא שיטה שבה משפשפים את העץ עם מברשת מתכתית בכיוון הסיבים על מנת להסיר את החלקים הרכים. הגימור “המוברש” הופך את המשטח למחוספס במקצת למגע ומדגיש את המרקם של העץ. ההברשה מתאימה במיוחד לחדרים ולמרחבים מרובי תנועה: הפרקט שנעשה מחוספס בעקבות ההברשה הוא הרבה פחות רגיש לזעזועים ולשריטות.
פרקט צבוע:
בשיטה זו, הפרקט נצבע על ידי תמיסות צבע, מוכנות לשימוש או לערבוב. אלו מאפשרות לשנות את צבעו המקורי של הפרקט תוך השארת החספוסים והפסים בעץ. לצורך הצביעה, ניתן להשתמש בחומרים מסוגים שונים כגון צבע לעץ, שמן צבוע, לכה צבועה וכו’, על פי האפקט המבוקש. הגימור הזה מבוצע לעתים קרובות על ידי יצרן הפרקטים במפעל, כך שהפרקט נמסר לצרכן כשהוא מוכן להתקנה. לחלופין, הצביעה יכולה להתבצע גם על ידי הצרכן באופן עצמאי, על פרקט גולמי (לא
מעובד).
פרקט בגימור צרוסיט ( עופרת לבנה ) :
שיטה זו יעילה אך ורק על עצים נקבוביים כמו עץ אלון. בשיטה זו, משטח העץ מצופה בעיסה צבועה (בדרך כלל לבנה) הממלאת את הנקבוביות הפעורות. כתוצאה מכך, נוצר אפקט ניגוד בין הצבע של העיסה הנמרחת על העץ ובין הצבע הטבעי של העץ. הברשה חזקה של הפרקט תדגיש עוד יותר את הניגוד הזה.
פרקט מעושן:
אלטרנטיבה לעץ ישן שצבעיו התכסו בשכבת פטינה במרוצת הזמן. בעבר, העישון של הפרקט בוצע באופן מכאני על ידי ייבוש או עיבוד תרמי – תהליכים יקרים ומסובכים לביצוע. כיום, שיטת העישון שתופסת את מקומם היא חמצון. שיטה זו מיושמת אך ורק על עצים מייצרי טאנינים, כדוגמת עץ אלון. העיקרון הוא פשוט למדי: מריחה של חומרים מחמצנים המאיצים את התיישנות הצבעים הטבעיים של העץ. כל לוח פרקט מעץ אלון, בהתאם לאם הוא מכיל סיקוסים או לִבנות, יגיב בצורה ייחודית. בכפוף לזמן החשיפה ולריכוז החומרים הנמרחים, ניתן ליצור שלל גוונים בעץ. האפקטים של פטינה מתחזקים ומשתבחים עם הזמן ומביאים לידי ביטוי את “נשמת” העץ. מעבר לפן האסתטי, יתרון נוסף של גימור זה הוא עמידות הצבע. בשונה מפרקטים צבועים, שבהם רק המשטח נצבע, פרקטים העוברים תהליך עישון בשיטת החמצון נצבעים לעומק של כמה מילימטרים, לפי סוג העישון:
פשוט, כפול או אף משולש.
גם בחלוף הזמן, השריטות על גבי העץ לא יחשפו את הצבע המקורי של העץ, שבדרך כלל בהיר
יותר. לצורך אפקט מודגש עוד יותר, ניתן אף למרוח צבע מעל גימור העישון.
פרקט מפוחם:
בשיטה זו, מעבירים מבער על גבי משטח הפרקט: כתוצאה מכך העץ נעשה מפוחם, אך נותר טבעי
מבפנים. תהליך זה מקנה לעץ מראה ייחודי שאינו מסופק על ידי צביעה פשוטה. בשונה מהתיישנות על ידי חמצון, הפרקט יקבל צבע בהיר ויכוסה בפטינה במהלך הזמן.
פרקט בעיבוד תרמי/ מחומם בטמפרטורה גבוהה:
העץ מבושל בתנור, פשוטו כמשמעו! בשיטה זו, המיושמת על עצים מסוימים, כמו עץ אלון, מתבצע
אותו תהליך כמו במטבח: בישול איטי וקבוע בטמפרטורה גבוהה ה”הורגת” את העץ מבלי לשרוף
אותו. כתוצאה מה”בישול”, סיבי העץ ומרקמו משתנים לצמיתות. העץ, במצב מת, אינו רגיש יותר
למים ולתנאי מזג אוויר קשים, והוא ניתן להתקנה בסביבה לחה או אף חיצונית. כמו כן, צבעו משתנה באופן טבעי עד היסוד.
פרקט מנוסר:
שיטה מכאנית היוצרת מוטיבים של ניסור על פני משטח לוח הפרקט ומשנה כך את המרקם והמראה שלו. “חיתוכי המסור” מתבצעים באופן ידני או מכאני, בצורה אקראית או קבועה, ובדרגות שונות. חלק מהפרקטים מנוסרים פעמיים: הן במאוזן והן במאונך.
פרקט מובלט:
שיטה חדשנית המיועדת להעניק לפרקט אפקט חזק יותר. זוהי שיטה מורכבת, לא נפוצה מאוד, שבה מעקמים את לוחות הפרקט על מנת להעצים את המאפיינים הטבעיים של העץ:
פסים, סיקוסים, חריצים, סדקים וכו’. התוצאה מרהיבה, ויתרה מזו – טבעית מאוד, בניגוד לגימור
מנוסר. הפרקט המובלט מספק תחושה נפלאה לכפות הרגליים.
פרקט בגימור חול:
בשיטה זו, מושלך על הפרקט חול בלחץ גבוה. תהליך זה, המיושם בעיקר על עצי אלון, הופך את משטח הפרקט למחוספס במקצת, כפי שמתקבל מליטוש גס ובלתי חלק. כמו בפעולת הברשה, גם בתהליך זה מוּסרים כל החלקים הרכים של העץ.
פרקט מיושן:
העיקרון של היישון: להפוך פרקט חדש לישן. שיטה זו, שהיא המילה האחרונה בעולם הפרקטים, מקנה לפרקטים מראה ייחודי. אפקט היישון מושג על ידי אחד או כמה תהליכים המבוצעים בו-זמנית: מדובר בתהליכים מכאניים או ידניים המשנים את המראה, הצבע והמרקם של לוחות הפרקט. מביניהם, התהליך הנפוץ ביותר הוא דפיקה עם פטיש על החתכים האלכסוניים “הקצוות השבורים” היוצרת אפקט של קצוות מחוספסים ובלתי אחידים.
היישון משולב פעמים רבות עם עישון חמצון של צבעי העץ , והוא כולל בתוכו מגוון של אפקטים מתוחכמים מאוד, כגון סדקים, בקיעים, שריטות ואף ניסור צדדי. חלק מהפרקטים אף עוברים את תהליך היישון במכונות העושות שימוש באותן טכניקות המשמשות ליישון ג’ינסים, למשל: לוחות הפרקט מוכנסים למכונות גדולות שהתוף שלהן מלא באבנים בגדלים שונים. כאשר המכונה מסתובבת, הפרקט סופג מהלומות בכל הכיוונים בצורה אקראית לחלוטין, והופך כך לשחוק, אך עדיין נותר חדש! לעתים גם צובעים את הפרקטים המיושנים או אף יוצרים בהם שקעים כדי להדגיש את אפקט הוינטג’. ניתן להוסיף לפרקט המיושן גימורים שונים כמו: שמן חסר צבע, צרוסיט (עופרת לבנה) ושמן-שעווה.
NO COMMENT